Együttműködési Megállapodás a BKIK-val és a Budapesti Békéltető Testülettel


Együttműködési Megállapodást kötött a FORE a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával (BKIK) és az általa működtetett Budapesti Békéltető Testülettel (BBT). Az Együttműködési Megállapodás ünnepélyes aláírására 2023. június 14-én került sor.

Az Együttműködési Megállapodás létrehozását a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény azon rendelkezései inspirálták, amelyek a békéltető testületek hatáskörét, illetve a fogyasztóvédelmi referensek feladatait határozzák meg. A fogyasztóvédelmi törvény alapján a békéltető testület hatáskörébe tartozik a fogyasztói jogvita bírósági eljáráson kívüli rendezése. A békéltető testületi eljárásban a vállalkozásokat együttműködési kötelezettség terheli, azaz kötelesek a fogyasztók által kezdeményezett békéltetésben részt venni. A vállalkozások által foglalkoztatott fogyasztóvédelmi referensek feladatai közé tartozik a békéltető testületekkel való kapcsolattartás is.

Az Együttműködési Megállapodás célja a fogyasztóvédelmi referenseket foglalkoztató vállalkozások békéltető testületi eljárásban való együttműködési kötelezettsége teljesítésnek szakmailag megalapozott biztosítása. Ennek érdekében az Együttműködési Megállapodás alapján a FORE és a BKIK által működtetett BBT együttműködik a vállalkozásokat érintő fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti jogszabálytervezetek véleményezésében, a békéltető testületi eljárásokkal kapcsolatban felmerült jogi szabályok értelmezésében, továbbá szakmai rendezvények és konferenciák szervezésében.

Az Együttműködési Megállapodás aláírási ceremóniáján egyrészről Csókay Ákos, a BKIK főtitkára, Dr. Inzelt Éva, a BBT elnöke, és dr. Világos Beatrix hivatalvezető, másrészről Kajdiné dr. Suhajda Zsuzsanna, a FORE alelnöke, dr. Lendvai Szabolcs, a FORE elnökségének tagja és Szalkai Péter, a FORE főtitkára vett részt.

Az Együttműködési Megállapodásról megjelent sajtóközlemények:
BKIK: Újabb lépés a hatékonyabb fogyasztóvédelem irányába - Napi.hu
Végre meghallgatják a vásárlók panaszait? Hatékonyabbá válhat a fogyasztóvédelem munkája (penzcentrum.hu)
Együttműködik a BKIK Budapesti Békéltető Testülete és a Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület - ProfitLine.hu
Újabb lépés a hatékonyabb fogyasztóvédelemért - Propeller
Újabb lépés a hatékonyabb fogyasztóvédelem érdekében - Figyelő (figyelo.hu)
Újabb lépés a hatékonyabb fogyasztóvédelemért - Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (bkik.hu)

Képek