Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület szakmai napján vett részt a főtitkár


Az ÉVE szakmai nap résztvevői a NÉBIH hatósági ellenőrzések, a dúsított élelmiszerek szabályozásának aktuális kérdései, az élelmiszerjelölés ellenőrzésének hatósági tapasztalatai mellett tájékozódhattak az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszerről is

Az ÉVE 2020. február 5-i szakmai napjának témája az élelmiszervállalkozásokat érintő aktuális kérdések voltak.

A Benczúr Ház Vadásztermében megtartott szakmai napot Schreiberné Molnár Erzsébet, az Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület (ÉVE) főtitkára nyitotta meg, aki üdvözölve a résztvevőket kiemelte a versenyképesség fontosságát, amely eléréséhez a szakmai nap gazdag programjával is segítséget nyújthat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága (NÉBIH ÉTbI) képviseletében Kovács Krisztina osztályvezető asszony a "Hatósági ellenőrzések és aktualitások"című előadása keretében tájékoztatta a szakmai nap résztvevőit egyebek mellett az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 2019-es hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján a leggyakoribb hibaokokról, a 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról, az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről szóló 34/2018. (XII. 3.) AM rendelet alkalmazásáról, a hatósági ellenőrzésekről szóló 2017/625 rendelet új szabályairól, az interneten árult étrend-kiegészítők esetén tapasztalható leggyakoribb jogsértésekről.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)képviseletében dr. Horacsek Márta osztályvezető asszony a dúsított élelmiszerek szabályozásának aktuális kérdéseiről tartott előadást, amelynek keretein belül ismertette az NRV, UL, LOAEL, NOAEL, MSL szintek közötti különbséget hagyományos élelmiszerek és étrend-kiegészítők esetén. Dr. Horacsek Márta osztályvezető asszony előadásában kitért az egyéb élettani hatással rendelkező anyagokra, a kémiailag / mikrobiológiailag definiált anyagokra, továbbá az új élelmiszerek szabályozására is, különös tekintettel a CBD tartalmú új élelmiszerekre. Felhívta a figyelmet az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatos aktuális kérdésekre is.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Osztálya képviseletében Kolozsvári István osztályvezető úr az élelmiszerjelölés hatósági ellenőrzésének 2019. évi tapasztalatairól tartott előadást, amelyben kitért a Pest megyében végzett ellenőrzések számára, a kiszabott bírságok mértékére és a forgalomból kivont élelmiszer mennyiségére. A résztvevők tájékoztatást kaptak az élelmiszer-előállítók gyártással és jelöléssel kapcsolatos leggyakoribb hibáiról, továbbá a kistermelők, a kereskedők , a vendéglátás által elkövetett szabálytalanságokról egyaránt.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszert (ÉMIN) a Diamond Szervezőiroda Bt. képviseletében Kiss Károlyné ügyvezető igazgató asszony ismertette. Előadásában bemutatta az ÉMIN védjegy szükségességét, főbb ismérveit és a pályázati rendszerrel kapcsolatos általános információkat és a pályázat célját, valamint a pályázatra jelentkezés feltételeit, a pályázat értékelését és díjazását. Kiss Károlyné ügyvezető igazgató asszony kiemelte, hogy a díjazottak száma az elmúlt évben 31 %-al nőtt, továbbá a legnépesebb pályázati csoport az élelmiszeriparhoz kapcsolható. Elmondta, hogy az Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület (ÉVE) kezdetektől fogva az ÉMIN stratégiai partnere, amely minden évben Versenyképességi Különdíjat ajánl fel az általa kiválasztott, Nagydíjjal jutalmazott élelmiszervállalkozásnak.

Dr. Suhajda Zsuzsanna, az Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület (ÉVE) elnöke tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az ÉVE Versenyképességi Különdíját a 2018. évben a SOLE-MIZO Kft Coffe Selection terméke, míg 2019-ben a Szatmári Konzervgyár Rege Reformszószok termékcsaládja nyerte el. Dr. Suhajda Zsuzsanna elnök asszony a szakmai nap összefoglalásaként kiemelte, hogy a résztvevők az élelmiszer előállítástól kezdve a marketingen át a "dicsőségig" hasznos ismeretekkel térhetnek haza.